Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Putni pravci
Putni pravci
VALJEVO-BRANKOVINA- ABAC I VALJEVO-OSEČINA-LOZNICA PDF Štampaj E-pošta
SELA: BRANKOVINA, MILIČINICA, VALJEVSKA KAMENICA I PRIČEVIĆ.

Severno i severozapadno od Valjeva protežu se PUTNI PRAVCI VALJEVO-BRANKOVINA- ABAC I VALJEVO-OSEČINA-LOZNICA, a sela koja su značajna na  području između ta dva putna pravca su: BRANKOVINA, MILIČINICA, VALJEVSKA KAMENICA I PRIČEVIĆ.

Brankovina se nalazi na 12 km od Valjeva i sa pravom je nazivaju “selo puno istorije”, obzirom da je svoju slavu stekla tokom dramatičnih istorijskih zbivanja u 19.veku, a posebno kao rodno mesto i zavičaj poznatih ličnosti srpske istorije i kulture. Na prvom mestu se radi o porodici Nenadović koja se na ovo područje doselila u 17.veku, ali i o čuvenoj pesnikinji Desanki Maksimović, koja je ovde provela svoje detinjstvo. Radi se o kulturno-istorijskoj celini koju čini skup istorijskih, kulturnih, prosvetnih i memorijalnih spomenika. Oni se mogu grupisati kao sakralni, folklorni i institucionalni ili na one koji se nalaze u Crkvenoj porti i na one koji su u kolskom dvorištu. Crkva Svetih Ahranđela, koja je završena 1830. godine zadužbina je Prote Mateje Nenadovića. Pri crkvi se čuva dragocena crkvena riznica u vidu muzejske postavke. U neposrednoj blizini crkve je grupa nadgrobnih spomenika iz 19.veka, gde su sahranjeni brojni članovi porodice Nenadović. U crkvenoj porti se nalazi grob Desanke Maksimović. Retki primerci narodnog graditeljstva, sobrašice, kojih ima 5, sačuvani su takođe u porti crkve. One potiču iz 19.veka i građene su u blizini crkava ili manastira, a služile su za okupljanje naroda u vreme svetkovina, sabora i crkvenih praznika. Jednostavnog su oblika; pravougaone osnove sa niskim temeljom koji je ozidan kamenom i sa četvorovodnim krovom koji je pokriven biber-crepom (ravan i sitan crep).
Detaljnije...
 
VALJEVO-POĆUTA-BEBIĆA LUKA PDF Štampaj E-pošta
SELA: JOVANJA, ROVNI, TUBRAVIĆ, VUJINOVAČA, REBELJ

Na ovom putnom pravcu ima dosta kafana pored puta, a najinteresantnija je mala  i veoma stara kafana “Kod Vuka” u Poćuti koja se nalazi na samoj raskrsnici puteva koji vode ka Vujinovači, Tubraviću i Bebića Luci. Kafana je skoro obnovljena i uređena u etno stilu. Pre toga na osmom kilometru od Valjeva, sa leve strane puta se nalazi etno kafana u obliku vajata, gde mnogi kažu da je veoma dobra hrana, posebno jagnjeće pečenje.
 Stala
U blizini se nalazi izvorište “Paklje”, na reci Jablanici i crpna stanica vodovoda, za snabdevanje grada vodom. Na devetom kilometru, sa desne strane puta, još jedna kafana “Duga”, takođe izgrađena u etno stilu. Malo pre toga u selu Jovanja, nalazi se manastir Jovanja, kao i osnovna škola do 4.razreda. Još jedna zanimljivost vezana za ovo selo, jeste da u njemu živi i radi krojač narodnog odela, jedini na  području Valjeva, a i šire. Zanatliji je svojevremeno Josip Broz Tito bio mušterija a neki od njegovih koporana se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. 
Detaljnije...
 
VALJEVO-LELIĆ-TAOR PDF Štampaj E-pošta
SELA: LELIĆ, LESKOVICE, DONJI TAOR

Kada se od Valjeva krene u pravcu juga , lokalnim putem ka selu Lelić, prvo se nailazi na staru krčmu “Lelić”, a nakon 200 m (na desetom kilometru od Valjeva) se stiže i do istoimenog manastira, koji danas ima veliki turistički značaj. Postoji  i konak u okviru manastira koji može da pruži smeštaj za 50 ljudi-turista. Prekoputa manastira se nalazi stara kovačka radnja, a u blizini nje i stara sušara sa “lesama” (drvene sušilice za voće) koje svedoče o tradicionalnom načinu sušenja voća. Takođe, u neposrednoj blizini, se nalazi stara osnovna škola, do 4.razreda, koja danas broji samo 9 đaka. Na 1,5 km od manastira se nalaze dve kafane pored samog puta-jedna je kafana “Tadić” i datira još iz pretprošlog veka. Pored kafane je prodavnica, a prekoputa i Pošta. Sa leve strane kafane je još jedna stara kovačka zanatska radnja po čemu je ovaj kraj čuven.

Detaljnije...
 
VALJEVO-KAONA-UŽICE PDF Štampaj E-pošta
SELA: DEGURIĆ, DRAČIĆ, PODBUKOVI

Na par kilometara jugoistočno od Valjeva, kada se krene magistralnim putem u pravcu Užica, sa desne strane se nalazi skretanje za selo Degurić, što je ujedno i još jedan prilaz klisuri Gradca.
Taj deo je prilično naseljen, jer se radi o veoma atraktivnom području. Tu se nalazi i Degurićka pećina, zatim, konjički klub, koji  pruža mogućnosti dodatne zabave za turiste, ali i mogućnosti zarade, jer je klub ujedno i škola jahanja. U blizini su u skorije vreme izgrađeni objekti u etno stilu pod nazivom “Vajati” sa namerom pružanja prenoćišta, a trenutno radi samo kafana koja je pored same obale Gradca.  U Deguriću postoji hidrocentrala koja je nekada služila za snabdevanje strujom uličnog osvetljenja, ali danas više nije u funkciji.Deguricka pecina 
Detaljnije...
 
VALJEVO-RAJKOVIĆ-DIVČIBARE PDF Štampaj E-pošta
SELA: PETNICA, PAUNE, RABROVICA

Ovo je regionalni putni pravac koji povezuje grad sa Divčibarima. Do Petnice se stiže nakon 7 pređenih km asfaltiranim putem (skreće se desno iz pravca Valjeva) i on vodi pored sportsko-rekreativnog centra “Petnica” koji poseduje tri bazena, jedan olimpijski, kao i terene za košarku, fudbal, odbojku i mini golf.  Bazeni se napajaju toplom podzemnom vodom. U blizini, u pravcu Divčibara, se nalazi i istraživačka stanica “Petnica”, pored koje je smeštena i seoska crkva.

S obzirom da ovaj kraj pripada Valjevskom krasu, na udaljenosti od jednog kilometra od sela (9 km od Valjeva), nalazi se Petnička pećina. Pored velike speleološke i paleontološke vrednosti, pećina poseduje i arheološke vrednosti. Naime, predstavlja najstarije svedočanstvo o životu ljudi u Zapadnoj Srbiji, a prva istraživanja ovog lokaliteta su obavili Josif Pančić i Jovan Cvijić.

Detaljnije...
 
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell