Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Gradska naselja
Gradska naselja
VALJEVO - POSTANAK I RAZVOJ GRADA PDF Štampaj E-pošta

Grad Valjevo se nalazi na 44° 16` SG i 19 52` IGD, prosečne nadmorske visine 176 m. Reč je o prosečnoj nadmorskoj visini, budući da je grad jednim svojim delom smešten u dolini, drugim delom na okolnim brdima koja ovu dolinu opasuju sa severa, zapada i juga. Sa istočne strane valjevska dolina je široko otvorena dolinom reke Kolubare. Ova reka i nastaje u samom gradu spajanjem reka Obnice i Jablanice.

Trg
U početku svoga toka Kolubara teče put severa, da bi potom meandrirala pod uglom od 90º i nastavila tok prema istoku. Na izlasku iz kotline u nju se, sa desne strane, uliva reka Gradac. Pored ovih vodotoka kroz Valjevo protiče i potok Ljubostinja,tekući severnim obodom doline, da bi se na izlazu iz grada ulio u Kolubaru.

Detaljnije...
 
OSEČINA PDF Štampaj E-pošta

Osečina je centar istoimene opštine (319 km2, 20 naselja) u Jadru, u predeonoj celini oko gornjeg toka istoimene reke, desne pritoke Drine. Locirana je na obalama Jadra, s obe strane savremenog puta Valjevo-Loznica, 34 km severozapadno od Valjeva i 130 km jugoistočno od Beograda. U vreme formiranja pripada naseljima zbijenog tipa i drumskog oblika. Odlikuje se znatnom urbanističkom uređenošću i komunalnom infrasturkturom.

Detaljnije...
 
MIONICA PDF Štampaj E-pošta

Mionica, sa vekovnom tradicijom jednog od najznačajnijih administrativno-političkih centara valjevskog kraja, prostire se od ogranaka Maljena i Suvobora na severu do desne obale reke Kolubare. Zahvatajući površinu od 329 km2, opština se teritorijalno graniči sa Valjevom, Lajkovcem, Ljigom, Gornjim Milanovcem i Požegom.

Teritoriju opštine odlikuju izraženi reljefni kontrasti-od rečnih dolina ravničarskog područja, do brdsko-planinskog predela, koje čini 2/3 teritorije. U 36 naseljenih mesta, sa tipiziranim demografskim karakteristikama ove regije, živi 16513 stanovnika (po popisu iz 2002. godine).

Sedište opštine, urbani aglomerat Mionica, sa oko 3 000 stanovnika, jeste i njen ekonomski centar.

Detaljnije...
 
LAJKOVAC PDF Štampaj E-pošta

Lajkovac je gradsko naselje i centar istoimene opštine (186 km 2,19 naselja, 17062 stanovnika), u zoni dodira dve manje predeone celine zapadnog dela centralne Srbije-Donje i Gornje Kolubare. Odlikuje se znatnom urbanističkom uređenošću (za varošicu je proglašen 1924.god.) Spada u mlada naselja. Osnovan je početkom 20. veka. Presudan uticaj na postanak, fizionomsko oblikovanje i struktuiranje imale su kopnene komunikacije-putevi Lazarevac-Valjevo i Lazarevac-Ub, a posebno uskokolosečna železnička pruga Zabrežje (na desnoj obali Save)-Lajkovac, puštena u promet 1908.godine. Od tada je pruga sinonim ovog naselja, koje postaje značajan železnički čvor povezan sa Aranđelovcem, Ugrinovcima, Čačkom i Valjevom. Uostalom, lajkovačka pruga je i u pesmi ovekovečena. Ukidanjem pruga uskog koloseka, Lajkovac gubi ulogu železničke raskrsnice, ali zadržava tranzitni saobracajni položaj: kroz naselje prolazi železnička pruga Beograd-Bar i regionalni put Valjevo-Lajkovac, koji se na udaljenosti od tri kilometra, kod Ćelija, uključuje u Ibarsku magistralu, put nacionalnog i evropskog značaja.

Detaljnije...
 
UB PDF Štampaj E-pošta

Ub je gradsko naselje i centar istoimene opštine (457 km2, 38 naselja) i središte tamnavskog kraja, podignut na obalama Uba, desne pritoke Tamnave. Nalazi se 43 km severozapadno od Valjeva i 85 km jugozapadno od Beograda.

Smatra se da ime grada potiče od keltskog apelativa AMBE, što znači potok, rečica.

 ub
www.gradub.com

Detaljnije...
 
LJIG PDF Štampaj E-pošta

Ljig je živopisan gradić sa oko 3000 stanovnika, urbani centar i sedište istoimene opštine (279 km2, 27 naselja i 14629 stanovnika), lociran na istoimenoj reci, na nadmorskoj visini od 152 m. Ibarskom magistralom je povezan sa Beogradom (87 km), Čačkom (70 km), Kraljevom (120 km), a asfaltnim putem preko Mionice, sa Valjevom (35 km), te predstavlja značajan saobraćajni čvor.

Ime dobija po istoimenoj reci (geografski naziv Ljig pominje se u ugarskim dokumentima 1392. godine kao Lygh i 1426. godine kao Ligh, oba puta kao ime župe koja ime nosi po reci. Odlikuje se znatnom urbanističkom uređenošću, po proglašenju za varošicu 1922. godine dobija prvi regulacioni plan.

Detaljnije...
 
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell