Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Putni pravci arrow VALJEVO-KAONA-UŽICE
VALJEVO-KAONA-UŽICE PDF Štampaj E-pošta
SELA: DEGURIĆ, DRAČIĆ, PODBUKOVI

Na par kilometara jugoistočno od Valjeva, kada se krene magistralnim putem u pravcu Užica, sa desne strane se nalazi skretanje za selo Degurić, što je ujedno i još jedan prilaz klisuri Gradca.
Taj deo je prilično naseljen, jer se radi o veoma atraktivnom području. Tu se nalazi i Degurićka pećina, zatim, konjički klub, koji  pruža mogućnosti dodatne zabave za turiste, ali i mogućnosti zarade, jer je klub ujedno i škola jahanja. U blizini su u skorije vreme izgrađeni objekti u etno stilu pod nazivom “Vajati” sa namerom pružanja prenoćišta, a trenutno radi samo kafana koja je pored same obale Gradca.  U Deguriću postoji hidrocentrala koja je nekada služila za snabdevanje strujom uličnog osvetljenja, ali danas više nije u funkciji.Deguricka pecina 
Nazad na glavnom magistralnom putu, na petom kilometru od Valjeva, sa desne strane, nalazi se krčma “Kod Jezde”, a malo pre toga je skretanje za selo Dračić koje može biti interesantno, jer se u njemu nalazi stara kovačka radnja i seoska crkva- u blizini jezera “Dračić” . Dalje magistralnim putem, na devetom kilometru sa desne strane, je još jedna kafana, zatim na dvadesetom kilometru stari objekat-kafana. Pre ovog objekta, sa leve strane puta, nalazi se jedna od najmanjih škola u Srbiji-učionica i stan za učiteljicu, ne zauzimaju više od 50 m² prostora. U pitanju je osnovna škola do 4. razreda sa jako malo đaka. Uz glavni put ima još par kafana, a najbliža prodavnica je podaleko, tako da se ljudi najviše hrane domaćom hranom. Od stoke se uzgajaju krave i svinje, a ponegde ima i konja koji se koriste za izvlačenje drva iz šume.
Na 23. kulometru, skreće se levo za selo Podbukovi koje je bogato vodom i šumom- mesto koje se nalazi u samom podnožju Divčibara (na 10 km udanjenosti).
Kroz selo protiče Crna reka koja se tu uliva u Bukovsku reku,  i na tom putu pravi virove sa temperaturom vode idealnom za kupanje. Na celom području se širi miris borovine. Na mestu gde se Crna reka  uliva u Bukovsku reku su u toku radovi na izgradnji vajata za potrebe seoskog turizma. 
Crna reka 
Autentični vajati se donose sa prostora Ivanjice, tačnije sa područja Mučnja, koji se restauriraju i pokrivaju sa starim crepljikama od laporca. U neposrednoj blizini se nalazi  domaćinstvo koje se bavi seoskim turizmom , a u svom dvorištu ima etno postavku. Na tom potezu se nalaze pomenute Divčibare kao turističko mesto koje poseduje povoljne uslove za razvoj zimskih sportova, jer je trajanje snežnog pokrivača oko 3 meseca, a padine nemaju mehaničke prepreke. Ovo nisu olimpijske staze, što ga čini pristupačnim za široke mase. Osim sportova zimi, na Divčibarama se može primenjivati i pasivna rekreacija u vidu šetnje ili neke lakše planinske ture na primer do Crnog vrha koji se nalazi na visini od 1098 m, što je posebno zanimljivo u letnjoj polovini godine. Danas se ovaj turistički centar razvija i u pravcu razvoja kongresnog turizma što će u mnogome rešiti problem sezoničnosti.
 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell