Informacije
Aktuelno
Arhiva vesti
Udruženje domaćina
Seoski turizam
Prirodne lepote
Gradska naselja
Turističke manifestacije
Putni pravci
Praktične brošure
Karta Valjeva
Plan Valjeva
Karta okoline
Više o Valjevu
Portal Valjeva
Linkovi
Video prilozi
biljke
Gljive
O nama
Mapa sajta
Pretraga
Prijava
Kontakt
Vreme
Aktuelno arrow Putni pravci arrow VALJEVO-POĆUTA-BEBIĆA LUKA
VALJEVO-POĆUTA-BEBIĆA LUKA PDF Štampaj E-pošta
SELA: JOVANJA, ROVNI, TUBRAVIĆ, VUJINOVAČA, REBELJ

Na ovom putnom pravcu ima dosta kafana pored puta, a najinteresantnija je mala  i veoma stara kafana “Kod Vuka” u Poćuti koja se nalazi na samoj raskrsnici puteva koji vode ka Vujinovači, Tubraviću i Bebića Luci. Kafana je skoro obnovljena i uređena u etno stilu. Pre toga na osmom kilometru od Valjeva, sa leve strane puta se nalazi etno kafana u obliku vajata, gde mnogi kažu da je veoma dobra hrana, posebno jagnjeće pečenje.
 Stala
U blizini se nalazi izvorište “Paklje”, na reci Jablanici i crpna stanica vodovoda, za snabdevanje grada vodom. Na devetom kilometru, sa desne strane puta, još jedna kafana “Duga”, takođe izgrađena u etno stilu. Malo pre toga u selu Jovanja, nalazi se manastir Jovanja, kao i osnovna škola do 4.razreda. Još jedna zanimljivost vezana za ovo selo, jeste da u njemu živi i radi krojač narodnog odela, jedini na  području Valjeva, a i šire. Zanatliji je svojevremeno Josip Broz Tito bio mušterija a neki od njegovih koporana se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. 
Stubo - Rovni 

Zatim nailazi akumulacija Stubo - Rovni, a desno putem se skreće ka Poćuti. Od Poćute se odvaja put ka Medvedniku, gde se nakon 500 m nalazi stena “Grdoba” zvanično vežbalište za aktiviste slobodnog penjanja. Medvednik je, inače, veoma pogodan za planinarenje, penjanje po stenama, paraglajding, i to su aktivnosti koje se često praktikuju na obroncima ove planine.
Nakon 300 m, uzan put koji je prilično strm, se odvaja i vodi ka manastiru Pustinja u čijem dvorištu se nalazi stablo bora koje datira još iz Karađorđevog vremena. Glavnim putem se nastavlja ka selu Bebića Luka o čijim karakteristikama je bilo reči. Na ovom području ima dosta starih građevina, posebno koliba i štala.

Bebica Luka Bebica Luka
Foto David Maksimović
Društvo istraživača Vladimir Mandić MandaOd Poćute se odvaja put ka Vujinovači, selu koje je za razliku od Bebića Luke, dosta modernizovano u smislu gradnje novih kuća i vikendica, posebno što taj put vodi ka Debelom Brudu, gde postoji planinarski dom i mala ski staza, kao i dosta vikendica. U Vujinovači postoji i šumarska kuća. I Poćuta je prilično urbanozovana; tu se nalaze objekti: mesna kancelarija, osnovna škola, ambulanta sa zubnom ordinacijom, velika prodavnica sa otkupnom stanicom i sušarom za šljivu, autobusko stajalište i dve kafane. Donji deo sela će biti potopljen kada se završi gradnja akumulacije.
 
< Prethodno   Sledeće >
 
 
Vaši domaćini:
Petnica
Podbukovi
Popučke
Rebelj - Medvednik
Suvodanje
Stave
Valjevska kamenica
Suvodanje
Stave
Kakva je usluga kod naših domaćina?
 
 
 
 
Udruženje domaćina Valjevo, + 381 (14) 225-745, Pop Lukina 8/1,
2007 © donewell